Storbandskurs

Tycker du om att spela i storband? Vill du utveckla dina färdigheter, få nya impulser och lära känna andra som delar detta intresse? Anmäl dig i så fall till Storbandskurs i Blekinge!

Kursen arrangeras av Musik i Blekinge och hålls på det vackra Listerlandet utanför Sölvesborg den 20-22 september 2024. Du väljer själv om du vill bo på internat eller bara deltaga på dagar och kvällar.


Vi erbjuder 3 olika kurser med olika svårighetsgrad, ledda av några av regionens mest erfarna orkesterledare och repetitörer.

Våra kurser

Kurserna är öppna för dig som spelar altsax, tenorsax, barytonsax, trumpet, trombon, gitarr, bas, piano och/eller trummor. Du kan också vara sångare eller sångerska med inriktning på storband. Du bör ha ett genuint intresse för storbandsmusik.


Grundkurs, storband

Vår grundkurs är till för dig som är nyfiken på eller precis har börjat spela storband. Vi går igenom grunderna för musikformen, att spela i sektion och varför det är så speciellt med storband. Vi studerar också frasering och naturligtvis provar vi att spela olika musikstilar. Du bör ha spelat ditt instrument i några år, ha viss orkestervana och kunna läsa noter på lätt nivå.


Allmän kurs, storband

Den allmänna kursen vänder sig till dig som spelar storband som fritidsmusiker, dvs i något av alla band som finns i landet. Nivån är medelsvår och utgår från den standardrepertoar som de flesta band har idag. Med hjälp av våra instruktörer utvecklar du dina färdigheter med frasering, intonation, sektionsspel med mera.


Avancerad kurs, storband

Den avancerade kursen är avsedd för dig som spelar på ganska avancerad eller semiprofessionell nivå. Det innebär att repertoaren är svårare och vi fokuserar på detaljer i samspel och tolkning av arrangemangen. Du bör med andra ord hålla en relativt hög nivå på ditt instrument och vara en god notläsare.

 

Kursernas innehåll

Alla våra instruktörer jobbar med alla kurserna och håller olika seminarier, clinics och repetitioner med banden. Detta för att du som kursdeltagare ska komma i kontakt med olika sätt att leda och repetera band. Alla kurserna innehåller moment som:

• Repetitioner med fullt storband

• Sektionsrepetitioner

• Workshops/clinics kring artikulation, frasering, timing mm

• Teori kring olika sektioners olika roller i bandet, instrumentering och historisk tillbakablick


Till detta erbjuds du möjlighet att delta i andra workshops/clinics inom närbesläktade områden som arrangering för storband, improvisation, marknadsföring i sociala media mm.

Alla kurserna avslutas med en studioinspelning och att alla gemensamt gör en offentlig konsert i Listerkyrkan i Hällevik. Denna är gratis för allmänheten och här spelar vi de stycken som vi övat på under kurserna.

 

Våra kursledare

(Antalet kursledare kan komma att utökas beroende på hur intresset ser ut för våra kurser)


Berndt Sjögren

Berndt Sjögren, saxofonist och arrangör, sedan 2008 musikalisk ledare för Blekinge Big Band. Innan dess arbetade han 12 år med XL Big Band och Skånskt Storbandscentrum där även Skåne Nordost Ungdoms Big Band var en del. Berndt har prisats för sitt musikpedagogiska arbete, bland annat av Kristianstads kommun och Harry Arnoldsällskapet i Malmö. I RUM:s regi har han genomfört återkommande riksrekryterande storbandskurser och arbetar regelbundet med big band workshops i sydsverige och Tyskland.


Jerker Lindström

Jerker Lindström är en kompositör/arrangör samt saxofonist som har varit professionellt verksam i 30 år och är välkänd på jazzscenen i Sverige. Han har givit ut tre skivor i eget namn varav en storbandsskiva “April in Täby” som är inspelad med Radiojazzgruppen (finns på spotify).

Jerker är en mycket meriterad storbandsledare och håller även workshops samt seminarier i ämnet improvisation. Han har undervisat på jazzkurser, folkhögskola samt Musikhögskolan i Stockholm.


Rune Källén

Rune Källén är producent på Musik i Blekinge (länsmusiken i Blekinge) men också jazztrumpetare och en erfaren orkesterledare. Han har i över 20 års tid verkat som repetitör för ideella storband i södra Sverige. Rune Källén är producent för storbandskursen och den du ska kontakta vid eventuella frågor.

Praktiska detaljer

Storbandskurserna hålls i Hällevik och Nogersund på Listerlandet i Blekinge (Sölvesborgs kommun). Inspelning sker på Musicum i Sölvesborg. Kurserna arrangeras av Musik i Blekinge (Region Blekinge) i samarbete med Sveriges Orkesterförbund Länk till annan webbplats..

Kurserna 2024 börjar fredag 20 september kl 15 och avslutas söndag 22 september kl 18.

I kursavgifterna ingår, utöver material till kurserna, fika som kaffe, thé och lättare tilltugg.Till en extra kostnad erbjuds olika former av boende i närheten samt lunch och middagar. Detta kan bokas i samband med anmälan.

Nedan finns möjlighet att nu göra en preliminär – ej bindande – intresseanmälan. Detta hjälper oss att kunna fortsätta planeringen av kursen!

Kursavgifter och anmälan

Senaste anmälningsdag är 20 juni 2024.

Anmälningsavgiften för vuxen kursdeltagare över 18 år är 1.800:-.

För dig som inte är myndig (ungdom) är avgifter 800:- till och med det år som du fyller 18 år.


Early bird!

Anmäl dig redan innan 15 maj 2024 och få rabatt på avgiften. Denna blir då 1.550:- för vuxen respektive 600:- för ungdom

 

Intresseanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Observera att en grundförutsättning för våra kurser är att vi får in tillräckligt många anmälningar så att vi kan sätta samman kompletta storband på respektive nivå. När anmälningstiden gått ut kommer vi därför att kontakta dig mycket snart för att bekräfta att kursen du anmält dig till blir av!

För mer information, kontakta gärna projektledare Rune Källén på Musik i Blekinge

Telefon: 072-880 4949 Länk till annan webbplats. Mail: rune.kallen@regionblekinge.se

Mycket välkommen!